Bij de aankoop van een huis is de directe omgeving heel belangrijk, maar ook de streek waarin U komt te wonen. Hierbij vast wat eerste indrukken :
 
Carte de l'Allier © CDT Allier
 

          Forêt de Tronçais 

  Het bos van Tronçais dat zich uitstrekt over bijna 11.000 ha ten noordwesten van het departement de Allier, is één van de grootste eikenbossen van Europa. Ontworpen door Colbert, minister van Lodewijk XIV (de zonnekoning) en vooral bedoeld als edel hout voor de scheepsbouw.   Chêne remarquable en forêt de Tronçais © Luc Olivier      Eind 18de eeuw is het bos voor 2/3 gekapt voor de smederijen van Sologne en Morat. Toen zijn ook de waterreserves de meren van Saloup , Tronçais en St Bonnet gegraven. Gelukkig is het bos sinds 200 jaar beschermd door de ONF en toont het vandaag prachtige exemplaren van  eeuwen oude eiken. Sinds 2018 wordt het bos  bestempeld als "Exceptional Forest®" vanwege dit opmerkelijke boserfgoed , z'n grote hoeveelheid aan fonteinen en de verscheidenheid aan wild. Het moment van de Bronstijd van de herten is een unieke beleving, maar ook een toevallige ontmoeting met een hert, reetje of zwijn is het extraatje voor uw wandeling.
Het roodkleurige eikenhout wordt nog steeds gebruikt, maar dient nu voornamelijk voor het maken van de duurdere wijnvaten voor beroemde Bourgogne wijnen en Cognac.
 
 
 
Carte de l'Allier © CDT Allier    Bocage bourbonnais - Allier Tourisme © AN160RL
 
 
 
 
 
 
 
 
      Bocage Bourbonnais
Liefelijke valleien ,zacht glooiende heuvels en verrassende vergezichten stralen de landelijke charme uit. Dit landschap met de uitgestrekte bossen, de weilanden omringt door heggen met alleenstaande eikenbomen. Deze reuzen bieden schaduw aan de Charolaisekoeien, die met hun kalveren hier vredig grazen. 
De vele kastelen en herenhuizen, de historische dorpjes dragen bij aan het gevoel dat de tijd hier stil staat; dat de verstedelijking, de drukte en bedrijvigheid aan deze streek voorbij zijn gegaan. Er is een grote hoeveelheid aan wegen en paden waar men nog uren fietsen of wandelen kan zonder iemand tegen te komen.  

 

Gorges de la Sioule - Château de Chouvigny © F. Lechenet   Carte de l'Allier © CDT Allier

      Vallée de la Sioule et du Bouble
Hoe dichter we bij het Massif Central komen hoe ruiger de natuur wordt,  hier worden de wegen steiler en de rivieren stromen sneller.
Hier is een parcours VVT van 280km over het Vert Plateau ,door het bos van Colettes. Een klimpark en diverse kanoemogelijkheden.

 

 
     Vichy , Néris les Bains en Bourbon L'Archambault   
Prachtige thermale stadjes met een rijk verleden, maar ook nog steeds bestaande kuuroorden waar van Thalossotherapieën, spa's , massages en andere verwenmomenten genoten kan worden.
 
 
 
     Moulins, Montluçon, Bourges
De drie grotere steden met een rijke verscheidenheid aan kerken, kathedralen, statige gebouwen, grote pleinen, stadsparken en museums. Maar ook gezellige kleine straatjes, leuke boetiekjes, streek produkten, markten en heerlijke terrasjes.
 
 
 
 
Verder zijn er natuurlijk nog vele andere bezienswaardigeheden :
-Street Art City - een oude fabriek waar wereldberoemde grafity-artisten werken.
-Le Pal - een dierentuin met pretpark. 
-L'Arboretum de Balaine - het oudste park van frankrijk met bijzondere bomen, een historisch monument.
-Vulcania - een sciencepark over de ontwikkeling van de vulkanen in de Auvergne.
-Paléopolis - een themapark over het ontstaan van de aarde en de dinosaurussen.
-.............enz
 
meer informatie via deze link :   www.allier-auverge-tourisme.com
 
Overnachtingstips :  Gite Puy de la Crouzille
                                    Gite Menerolle Sussat
                                    Hondencamping Le Grand Larue Couleuvre
                                    Gite /Camping La Mathoniere Louroux Bourbonnais
                                    B&B/gite/camping Le Coeur du Moulin St Aubin
                                    B&B Maison de Aumance Meaulne
                                    Vakantiehuisje Sous le Château Bourbon l'Archambault
                                     B&B Champdubois Limoise
                                     
                                    
Contact opnemen